Galvaniseren is een methode waarbij we een dunne laag zink, nikkel, aluminium, chroom of magnesium op een metalen werkstuk aanbrengen. De laag is zelfopofferend en voorkomt corrosie. Het woord ‘galvaniseren’ is afgeleid van de Italiaanse geneeskundige Luigi Galvani, die het proces uitvond.
De termen galvaniseren en verzinken worden veel door elkaar gebruikt. In feite is elektrolytisch verzinken een vorm van galvaniseren.
Galvaniseren werkt als volgt: er wordt een dunne laag metaal op een stalen of ijzeren werkstuk aangebracht. Dat doen we door het werkstuk onder te dompelen in een chemische oplossing met het zelfopofferende metaal. Door een elektrische stroomlading hechten de metalen zich aan elkaar. Dit heet het elektrolytische proces.
Verzinken kunnen we ook doen door middel van dit elektrolytische proces. We gebruiken dan natuurlijk zink als metalen laag. Dit noemen we elektrolytisch verzinken en het is een vorm van galvaniseren. Daarnaast kun je een product ook thermisch verzinken; hierbij gebruik je een andere techniek, waarmee je een dikkere beschermlaag creëert. Dit proces valt niet onder galvaniseren.
Ga je galvaniseren of verzinken? Wat de beste methode is, hangt onder andere af van de eigenschappen van je metalen werkstuk. Advies nodig? We helpen je graag.
Galvaniseren is een ongekend effectieve manier om je metalen product te beschermen. Je profiteert dan van de volgende voordelen:
Een mooie uitstraling: je werkstuk is glad, glanzend en voelt als nieuw.
Je voorkomt roestvorming, door de effectieve beschermlaag.
De laag is zo dun dat je de maatvoering van het metaal niet hoeft aan te passen.
Wil je je product (poeder)coaten? Galvaniseren is een uitstekende primaire behandeling hiervoor.
Je kunt je materiaal buigen en vervormen zonder de galvanische laag te beschadigen.
Of je werkstuk nu groot of klein is, je kan het altijd galvaniseren (vanaf 0,06 mm). Ook complexe vormen zijn geen probleem.
Natuurlijk zijn er soms ook nadelen aan galvaniseren, al zijn deze in veel gevallen gemakkelijk te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan:
Galvaniseren is minder goed bestand tegen zeewater. Je hebt dan een extra coating nodig.
De stroomdichtheid is niet overal uniform, waardoor de laagdikte soms wat kan verschillen.
Galvaniseren is specialistisch werk: kleine fouten kunnen de voordelen teniet doen.
Het proces is lastig als je geen basiskennis hebt. Om deze reden (en het vorige punt) kun je je galvaniseerwerk het beste laten doen door een deskundige metaalbewerker.
Benieuwd wat de prijs van een galvaniseerklus is? Die berekenen we graag vrijblijvend voor je. Stuur ons een bericht en dan komen we er zo snel mogelijk bij je op terug.